DE VARIATIES

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 07:14

KNOFLOOK OLIJVEN BROOD

Dit is wel zo'n beetje de lekkerste variant voor mij. Weer als basis dat heerlijk vlugge recept van 'Iers' brood, maar nu als een echt 'Borrelbrood' niet dat je buik ervan gaat borrelen, die gaat hooguit knorren van geluk, maar een brood mooi dun gesneden en wel of niet geroosterd bij de borrel of mooie wijn.

Wat hebben we nodig om erin te stoppen:

ingrediƫnten hoeveelheid
Bloem of ander meel 1 kg
Bakingsoda 6 theelepels
Zout 2 theelepels
Karnemelk 1 liter
Knoflook 1 tot 1 1/2 bol
Gegrilde grote groene olijven 2 kop
Verse koriander; peterselie; bieslook; selderijblad menging en hoeveelheid naar keuze (maar kan best 2 kop gehakt)
Kebabkruiden of Masala kerrie 4 eetlepels

Van te voren klaarzetten:

Gehakte groene kruiden. knoflook poffen door de bollen heel in de magnetron te stoppen en ze in 50 sec op vol vermogen te laten ploepen. Even aflaten koelen, tot je ze vast kunt houden en de tenen vallen er zo uit. De olijven, ik kocht laatst een kilo pot gegrilde olijven bij een Turkse winkel, 4,99 per pot en verrrukkelijk. Snijd de olijven in de lengte door en laat goed uitlekken. hak de verse kruiden niet te fijn.

Klaarmaken voor de oven:  oven aan op 220 graden

Weer die grote schaal.                                     

Alle ingrediënten behalve de karnemelk in de schaal. Flink door elkaar mengen en weer hetzelfde procedé, karnemelk in delen toevoegen en met natte handen het brood verdelen en op het bakblik vormen. In de oven, temp. terug naar 190. Na 40 min uit de oven. Het garen duur hier iets langer.  In het brood rechts had ik grote hele olijven, het brood bleef bovenin nog wat nat door het vocht uit de olijf, beter dus door de midden. En nu genieten maar.

Dit brood had ik dus in de oven laten staan, wel de oven uit, maar brood vergeten. Het was te eten, maar.....

Hier nog een brood  met gegrilde sjalotjes, gegrilde kleine tomaatjes en misschien nog wel iets erdoor. Er zijn zoveel mogelijkheden met dit basis recept, maar denk er om, NOOIT meer dan de aangeven hoeveelheid baking soda erbij doen. 

Opties nog:

met rozemarijn en bestrooien met wat grof zeezout als het brood uit de oven komt; of met kleine gegrilde tomaatjes en mini mozzarella bolletjes erdoor; ik heb het ook al eens geprobeerd met kikkererwten erdoor gemengd met sesamzaadjes, is ook goed bevallen.

Laat je creativiteit gaan en fantaseer er op los. Na 3 kwartier weet je of je iets aparts en lekkers hebt bedacht . Vruchten erdoor kan ook, gewoon doen!!

En als je iets leuks hebt bedacht, plaats het hier


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.